Projectontwikkelen 2.0

Bas Hoorn is, net als Nienke van de Hoef klaar met de ‘ouderwetsemanier van projectmanagement. Er zijn tegenwoordig zóveel slimme digitale tools beschikbaar die het mogelijk maken om projecten goed te kunnen managen.  En die zijn echt gewoon beschikbaar voor iedereen.  Maar niet iedereen weet het, of durft de stap te zetten. Zijn bedrijf, Future Insight, laat in complexe ruimtelijke projecten beslissers, bedenkers, begeleiders, bouwers, beheerders, bewoners, benutters en beïnvloeders elkaar beter begrijpen. Ze stemmen data, processen en tools op elkaar af, om processen zo optimaal mogelijk in te richten waardoor ze echt het doel dienen en verspilling tegengaan.

middeninbas

Van verbazing naar frustratie
Bas: ‘Hiervoor heb ik 10 jaar voor een ingenieursbureau gewerkt, en ik verbaasde me over de manier van projectwerken. Hoe kan het nou dat processen zo moeizaam verlopen, dat ze altijd uit moeten lopen en er vaak veel te veel geld wordt uitgegeven? Er is, zeker in complexe projecten, heel veel informatie bekend maar bijna nooit beschikt iedereen over dezelfde informatie waardoor proceslijnen erg chaotisch verlopen en mensen vaak langs elkaar heen werken’.

Rotterdam in 3D
‘Een voorbeeld waar we nu mee bezig zijn is om de stad Rotterdam 3D in beeld te brengen. Toen wij die opdracht kregen dachten we: Leuk, maar wat je van ons vraagt is een middel. Wat is dan het doel van het project? Dat bleek nog niet bekend, mensen zijn erg gewend om in middelen in plaats van doelen te denken (Bij ons bij Middenin ook geen onbekend probleem!).’ Bij Future Insight houden zij zich bezig me de vraag met wat het doel is van het project. En vervolgens hoe je het beste de processen daarop kunt inrichten en dán pas welke techniek en welke tools daarvoor odig zijn.

Vervolgens worden de processen ingericht, en dan pas de technologie, de tools. Bas: ‘Wij gebruiken daarvoor het DPT Dashboard. In onze ogen de basis voor een succesvol project. Hierin is alle relevante projectinformatie integraal en eenduidig opgeslagen en met diverse tools is alle projectinformatie altijd en overal te raadplegen. Hierdoor zorg je ervoor dat de juiste mensen, op het juiste moment op de juiste wijze de juiste informatie tot hun beschikking hebben’.

Eerst het doel, dan het proces
Ik geloof dat je anno 2015 gebruik moet maken van de technische middelen die er zijn. Ze zijn gewoon beschikbaar, maar op één of andere gekke manier accepteren mensen heel vaak dat iets niet werkt. Of niet kan. Hoe vaak we de uitspraken “zo werken we nu eenmaal” of “dat kan hier niet” wel niet hebben gehoord? ICT afdelingen worden heilig verklaard en men neemt alles van hen aan. Als je de afdelingen meer open wilt stellen, minder complex en veiliger wilt maken, dan kom je aan heilige huisjes en krijg je meteen te maken met politieke spelletjes’.

Maar het kan wel! Bas stelt dat je het niet in één keer moet willen, maar dat je moet beginnen met kleine stapjes waarbij je een tastbaar resultaat kunt zien. Je ziet nu vaak dat er in projecten, zeker de complexere, veel data is en er verschillende tools worden gebruikt. Maar in plaats van de tools, moet je het proces centraal stellen. Onze manier van werken is vergelijkbaar met de SCRUM methode, maar dan verrijkt met de DPT-methodiek van Future Insight.

Boerderij in Frankrijk
En in de toekomst? Bas: ‘Over 5 jaar hoop ik dat we met Future Insight een groot internationaal bedrijf zijn geworden. Dat we over de hele wereld kunnen laten zien hoe je projecten op onze manier succesvol kunt managen. En daarna.. ach misschien wel een wijnboerderijtje  beginnen in Frankrijk. Dat is en blijft mijn droom.