Inspireren, Leren, Werken

Annemieke Verstraten over haar inspirerende projecten

Annemieke Verstraten is een bevlogen conceptontwikkelaar. Als Manager Buurten bij Lumens heeft zij haar bijdrage mogen leveren aan de ontwikkeling van vele mooie concepten. Haar hart gaat sneller kloppen wanneer zij de maatschappij en welzijn samen kan brengen. Dat vraagt ook om op een andere manier naar vastgoed te kijken. En dat vinden wij interessant! Annefleur en Richard hoorden haar uit op het kantoor in Eindhoven.

Annemieke-Verstraten-

Conceptontwikkelaar in hart en nieren

Vol vuur steekt Annemieke van wal, over haar vorige baan in de opvang voor asielzoekers. Daar opende Annemieke restaurant “Kukutana” wat ontmoeting betekent. Ieder week werd door mensen met een andere nationaliteit een maaltijd gekookt en geserveerd. In samenwerking met een MBO opleiding werden mensen opgeleid tot gastvrouw en gastheer. Asielzoekers kregen gelegenheid om betekenis te geven aan hun dag, te werken naar een diploma. Waardevol voor integratie in de Nederlandse maatschappij of land van herkomst. Nederlanders konden een bezoekje brengen en werden meer bekend met deze groep nieuwkomers. “Voor alle partijen een leerzame en inspirerende samenwerking.”

Bij een zorgorganisatie in ‘s-Hertogenbosch heeft Annemieke haar bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een concept voor een nieuw verpleeghuis. Dit is een van de projecten waar ze vandaag de dag nog steeds met veel trots op terug kan kijken. Het betrof een combinatie van wonen, zorg en welzijn. De verpleegzorg kon verzorgd worden vanuit het bestaand verpleeghuis naast de naastgelegen verpleegwoningen en deze stonden met elkaar in verbinding door een ondergrondse tunnel. Daarnaast was hier geen fatsoenlijke eetvoorziening. Naar idee van Annemieke werd er aan de voorkant een grand café gecreëerd, inclusief een terras. “Het leuke is dat mensen daar konden gaan eten met hun familie maar ook het personeel en de mensen uit de buurt waren welkom.” Voor de bediening werd samengewerkt met een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking inclusief hun begeleiding. Beide projecten bestaan nog steeds “Het is zo leuk om te zien dat concepten die je bedenkt ook op de langere termijn succesvol blijken te zijn.” vertelt Annemieke trots.

Conceptontwikkeling door Lumens

Annemieke is nu al een aantal jaar actief als Manager Buurten bij Lumens. Lumens is een organisatie waar kansen worden gecreëerd én benut. In overtuiging dat meedoen werkt! Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend: “Als Manager Buurten ben je voor dienstverleningen voor bewoners in de wijk. Je ziet steeds meer dat mensen zelf moeten beslissen en dat de overheid zich steeds meer terug trekt.”

Bij Lumens wordt gekeken naar wie de klant is en niet wat het probleem is. “We richten ons in onze programma’s op talenten en grote events. Mensen die kwetsbaar zijn kunnen hieraan meedoen.” Dit doen ze vanuit vier concepten: thuis in je buurt, ondersteuning maatschappelijk vastgoed, platform actieve bewoners, en inspiratie leerwerkbedrijf. Alle vier de concepten hebben inspireren, leren en werken als basis:

– Inspireren doet Lumens door haar programma’s, “Iedereen kan wel iets en wij willen inspireren om dit ook te gaan doen.”
– Leren kan zowel formeel als informeel – onderwijs én leren van elkaar.
– En werken binnen een leerwerkomgeving waardoor je kan bouwen aan je competenties.

Thuis in je Buurt

Annemieke: “Jij maakt de buurt! Samen met de mensen in de buurt wordt er gezorgd voor een fijne, leefbare buurt. Men inspireert elkaar en slaat de handen ineen om elkaar en de buurt vooruit te helpen.” Lumens wil zowel individueel als collectief inspireren, door niet alleen naar de meest kwetsbaren in de maatschappij te kijken, maar ook naar de omgeving eromheen: “Ik ga dan kijken waar ik mijn vrijwilligers moet werven en wat voor programma’s ik het beste kan aanbieden.”
Annemieke haalt een voorbeeld aan van iemand die bijvoorbeeld depressief is en bij een maatschappelijk werker van Lumens aanklopt. “Deze man bleek veel te wandelen om zijn gedachtes te verzetten. Ons idee was dat hij deze routes op papier zou kunnen zetten, we hebben hem in contact gebracht met de gemeente en hij maakt nu wandelroutes voor de gemeente.” Iemand kan op deze manier van betekenis zijn voor een ander terwijl hij aan zijn eigen probleem werkt.

Ondersteuning Maatschappelijk Vastgoed

Momenteel beheert Lumens nog negen buurtcentra. “Wij hoeven niet perse te beheren en exploiteren maar zijn wél een plek waar men informatie en dienstverlening kan vinden.”
Zo kan men bij Lumens aankloppen voor expertise, als de exploitatie van een buurthuis, wijkcentrum of andere voorziening hoofdpijn veroorzaakt. “Wij kunnen helpen om de bedrijfsvoering weer gezond te maken.” Bewoners hebben daarbij altijd een leidende rol, zij bepalen (mede) een programmering die daadwerkelijk betekenis heeft voor de buurt. En tegelijkertijd nemen ze zelf het beheer en bestuur in de hand en nemen ze verantwoordelijkheid voor het vastgoed. Zo wordt de toeloop vergroot, ontstaat werkgelegenheid en verbetert de exploitatie van het gebouw.
Hierin past ook de door Lumens ontwikkelde tool Buurtruimtie040: een digitaal boekingssysteem voor het zoeken en boeken van ruimten en activiteiten (waar Annemieke en Richard elkaar van kennen). “Wij zijn de faciliterende organisatie en dienstverlener: ons doel is niet exploiteren, maar betekenisvolle ontmoetingsplekken creëren en behouden, met een gezonde exploitatie.”

Platform Actieve Bewoners

Het platform actieve  bewoners is vooral gericht op organisaties en bewoners die zich vrijwillig inzetten. De vraag die hier vaak bij opspeelt is hoe je een vrijwilligersorganisatie duurzaam houdt. Hiervoor is een digitale tool ontworpen: ‘Eindhoven Doet’. Deze tool matcht vrijwilligers (voor lange én korte termijn) aan organisaties. “De organisaties plaatsen een vacature, de vrijwilliger heeft zijn CV geüpload en deze worden direct gematched, zonder dat er een mens tussen komt!” Daarnaast heeft Lumens ‘Eindhoven Leert’ in het leven geroepen – een vrijwilligers academie. Het aanbod van cursussen is online beschikbaar. Voor de vrijwilligers zelf is ‘Eindhoven Waardeert’ ontwikkeld, een platform voor alle vrijwilligers die zich inzetten. Op dit platform zijn veel kortingsacties te vinden, die door verschillende bedrijven worden gesponsord.

Inspiratie Leerwerkbedrijf

“Op dit gebied deden we veel losse en versnipperde projecten om mensen aan het werk te krijgen” vertelt Annemieke. “Deze diensten zijn nu allemaal gekoppeld in het leerwerkbedrijf, diverse diensten vallen hieronder en alle snippers zijn bij elkaar gebracht. Nu doen we aan job coaching, job matching, activering en scholing.” De opleidingen worden op locatie gegeven, de leerlingen gaan niet naar school maar de docenten komen naar de locaties. “Rekenen is bijvoorbeeld geïntegreerd in de uitleg van een kassasysteem en taal komt aan bod bij het hospitality concept.” Ook heeft het buurthuis nu een opleiding tot facility host, bedrijven zien dat deze jongeren een gekwalificeerde vakopleiding hebben en dat maakt ze aantrekkelijker voor bedrijven. “Dit is een uniek concept in Nederland” vertelt Annemiek trots.

Naast Lumens is Annemieke ook verbonden aan de Stichting Robin Hood (een sociale onderneming die sinds 2008 is gestart) welke bestaat uit vier restaurants en een cateringbedrijf. In totaal zijn hier 50 leerwerkplekken beschikbaar.

Annemieke is een drukke, enthousiaste dame vol ideeën. Ze is een aanjager van nieuwe initiatieven maar houdt ook de achterkant in de gaten. “Nederland mist management gericht op klanten” constateert ze. Aan haar de nobele taak om dit gat te dichten. En in onze ogen is ze aardig op de goede weg.