Middenin de Aandacht

In Middenin de Aandacht spreken we mensen die we in ons werk tegenkomen en die ons inspireren. Omdat ze met nieuwe dingen bezig zijn, een duidelijke visie hebben op (de toekomst van) hun vakgebied of een verrassende aanpak hanteren en daar succes mee boeken. En wat ons inspireert, is voor ons netwerk ongetwijfeld ook interessant.

Op 31 januari 2017 vond de tweede editie van Middenin de Aandacht LIVE! plaats. Op ons kantoor gaven inspirerende mensen acte de présence op ons ‘podium’. Samen met de gezond-kritische zaal ontstond een boeiende bijeenkomst – klik hier voor terugblik&filmpje!

En/of: lees de mooie verhalen hieronder en laat je inspireren!

Waarom we dit doen!
In 2018 bestaat Middenin 10 jaar. In die tijd hebben we met veel verschillende mensen samengewerkt – en zo energie en nieuwe inzichten opgedaan. Natuurlijk gaan we ons jubileum volgend jaar uitgebreid vieren! Voorafgaand zoeken we een aantal contacten weer op en vragen hen naar hun blik op toen, nu en de toekomst. Dit keer Martin Lekkerkerker, Manager Vastgoed van de gemeente Zeist.

Wie wilt er nou geen wethouder zijn?
Een vervolg op ‘Wie wilt er nou nog wethouder zijn’
Wethouder zijn; het was, is, en blijft een mooie functie. Alleen, je doet het nooit voor iedereen goed. Er zijn ‘deskundigen’ die denken overal verstand van te hebben en die hun mening digitaal ventileren. Natuurlijk wil niemand meer wethouder worden lijken velen te denken … toch? Wij vroegen het aan vier verschillende wethouders.

Inspiratie – Creatie – Participatie
Jan David Hanrath over creatieve concepten voor bibliotheken
Jan David Hanrath (hanratharchitect) is druk met het vernieuwen van de bibliothekenbranche. Ook werkt hij aan andere vernieuwende concepten en visies onder de noemer van ‘het Ministerie van Verbeelding’.
Annefleur vond een mooie lunchplek in Rotterdam en kwam nog veel meer te weten!

Inspireren, Leren, Werken
Annemieke Verstraten over haar inspirerende projecten
Annemieke Verstraten is een bevlogen conceptontwikkelaar. Als Manager Buurten bij Lumens heeft zij haar bijdrage mogen leveren aan de ontwikkeling van vele mooie concepten. En dat vinden wij interessant! Annefleur en Richard hoorden haar uit op het kantoor in Eindhoven.

DNA zie je niet, maar bepaalt alles
Berci Florian (DeVRBLDNG) over het creëren van waardevolle plekken en gebouwen
Berci omschrijft zichzelf als “strateeg in vastgoed- en gebiedsontwikkeling”. Hij vertelt over zijn “branding” en samenwerking met belanghebbenden in de (her)ontwikkeling van een woon- of werkgebieden. Annefleur en Richard hoorden hem uit.

Wie wil er nou nog wethouder zijn?
Frans Stienen (wethouder gemeente Helmond) over de vraag hoe het weer leuk kan worden
‘Het is steeds lastiger om wethouder te zijn. Wie heeft tegenwoordig nog lef?’ Het antwoord van Frans Stienen op onze vraag naar wat iemand nu een goede wethouder maakt: ‘Lef’.

Ga je mee bibliotheken?
Marie-Jose Frederiks (regiomanager Zuid Bibliotheek Midden-Brabant) over de bibliotheek van de toekomst
Een bibliotheek zonder boeken?! Jazeker! Middenin bracht een bezoek aan de Bibliotheek van de Toekomst in Tilburg, met de mooie naam ‘de Kennismakerij’. Een virtuele én fysieke plek voor kennis, beleving en ontmoeting. Van consumeren naar co-creeëren, van lenen naar delen en van passief naar actief. Wij zetten Marie-José Frederiks, regiomanager Zuid Bibiliotheek Midden-Brabant, Middenin de Aandacht.

Alles (letterlijk) onder één dak
Bas Stam (hoofd Utrechtse Vastgoed Organisatie) over de vastgoedcentralisatie bij de gemeente Utrecht
De Utrechtse Vastgoed Organisatie (UVO) bestaat nu 3  jaar. Wat waren de verwachtingen van het samenvoegen van al het gemeentelijk vastgoed (cultuur, educatie, sport en welzijn) in één afdeling? En zijn die verwachtingen uitgekomen? Lees hier het verhaal van het hoofd van UVO, Bas Stam, die elke dag van Almere naar Utrecht fietst.

Nooit meer in loondienst
Nienke van de Hoef (oprichtster van ScrumCompany) over projectmatig werken 2.0
Middenin is geïnspireerd door een nieuwe manier van projectmatig werken: de  SCRUM-methode. Een manier van werken waarbij je met een team gezamenlijk de doelen bepaalt en in korte ‘sprints’ bij elkaar komt, taken verdeelt en evalueert of de taken uitgevoerd zijn. En weer verder gaat. Nienke van de Hoef heeft samen met Gidion Peters het bedrijf Scrum Company opgericht. Wat heeft deze jonge, ambitieuze vrouw doen besluiten voor zichzelf te gaan beginnen? En hoe ‘SCRUM’ hebben ze de oprichting van hun eigen bedrijf aangepakt

Een cultuur verander je niet, die creeër je
Inspirerend “procesbegeleider” Jeanne Copal over haar kijk op organisaties
Hoe krijg je in een organisatie of samenwerkingsverband  de neuzen dezelfde kant op, welke rol hebben maatschappelijke organisaties in de samenleving en hoe moeten we inspelen op de veranderende wereld om ons heen? Vraagstukken waar Middenin dagelijks mee te maken heeft. Een vrouw die hier enorm veel ervaring mee heeft, en een hele duidelijke mening, is verandermanager Jeanne Copal. Al heeft ze een hekel aan het woord “veranderen”: ‘Mensen en culturen zijn niet te veranderen, het is zoeken naar de gemene deler om vanuit daar gezamenlijk een nieuwe werkelijkheid creeëren’. We hadden een bijzonder inspirerend gesprek met Jeanne, op haar kantoor in Den Bosch.

Wederzijds respect
Wederzijds respect, gelijkwaardigheid, urgentiebesef en voldoende tijd waren voorwaarden voor een voorzieningenplanning via co-creatie – Fons Geraedts (Teamleider Vastgoedmanagement van de gemeente Oss) vertelt.
De overheid focust zich meer en meer op haar kerntaken, en trekt zich op andere gebieden terug. Er ontstaat meer ruimte voor initiatieven uit de samenleving, waar tegenwoordig ook vaak een beroep op wordt gedaan. Het is tijd om vanuit deze nieuwe context na te denken over leefbaarheid, voorzieningen en het vastgoed dat daarbij nodig is, vonden ze in Oss. 

Projectontwikkeling 2.0
Bas Hoorn is allergisch voor “verspilling”. In dit artikel vertelt hij hoe het ook kan.
Bas Hoorn is, net als Nienke van de Hoef klaar met de ‘ouderwetse’ manier van projectmanagement. Er zijn tegenwoordig zóveel slimme digitale “tools” beschikbaar die het mogelijk maken om projecten goed te kunnen managen.  En die zijn echt gewoon beschikbaar voor iedereen.  Maar niet iedereen weet het, of durft de stap te zetten. Zijn bedrijf, Future Insight, laat in complexe ruimtelijke projecten beslissers, bedenkers, begeleiders, bouwers, beheerders, bewoners, benutters en beïnvloeders elkaar beter begrijpen.

Waarom we dit doen!

 

In 2018 bestaat Middenin 10 jaar. In die tijd hebben we met veel verschillende mensen samengewerkt – en zo energie en nieuwe inzichten opgedaan.

Natuurlijk gaan we ons jubileum volgend jaar uitgebreid vieren! Voorafgaand zoeken we een aantal contacten weer op en vragen hen naar hun blik op toen, nu en de toekomst. Dit keer Martin Lekkerkerker, Manager Vastgoed van de gemeente Zeist.