Verhoogd maaiveld in de Ammunitiehaven

Bottom-up onderzoek in de Haagse Rivierenbuurt

Dinsdag 23 november 2010, door Maaike Schravesande

Samen met een multidisciplinair team is Middenin geselecteerd voor deelname aan de prijsvraag ‘Nieuw elan voor buurten uit de jaren 70 en 80’, uitgeschreven voor vier corporaties en het Stimuleringsfonds voor Architectuur.  De komende maanden buigen we ons, samen met het team bestaande uit architectenbureau Panoptic, technisch en creatief bureau De Organisatie en architectuurhistoricus Renate Mous, over de casus Ammunitiehaven van corporatie Haag Wonen. De Ammunitiehaven dateert van 1983. De hoogbouw en aangrenzende gezinswoningen op verhoogd maaiveld zijn typisch jaren tachtig. Helaas heerst er al een aantal jaren een gevoel van onveiligheid en gebrek aan sociale cohesie. Daarnaast kan de uitstraling van het complex wel wat nieuw elan gebruiken.

Nu had ik onlangs de klassieker van Jane Jacobs ‘The Rise and Death of Great American Cities’ gelezen. Om de uitdagingen dus goed in kaart te brengen, ging ik vorige week goed aangekleed een dag doorbrengen in en rondom ons plangebied. Ik telde het aantal meters stoep, autoweg en fietspad. Ik groette Marokkaanse bewoners en stond oog in oog met hun een forse Haagse buurvrouw. Ik ondervond de enge onverlichte plekken, ingewikkelde oriëntatie en functionele verlichting. Maar ook de geborgenheid van een typisch jaren tachtig complex, de bewonersinitiatieven en (mijns inziens) sfeervolle omringende Rivierenbuurt. Met als hoogtepunt een cursus ‘het sociale leven in Haagse volksbuurten’ door de medewerker van een theehuis aan het Spui. Beloofd veel voor ons plan en ontwerp.

Geschreven door: Maaike