De Blokweg, een van de straten in het onderzoeksgebied

Blokmapping: de best gedocumenteerde straat ter wereld

8 november 2010, door Maaike Schravesande

Fotografen Meike Eggers en Michael Anhalt werken aan de best gedocumenteerde straat van de wereld. Onder de noemer ‘Blokmapping‘ verzamelen ze alle informatie over een klein gebied in Rotterdam Zuid rondom de Blokweg. Ze verwachten dat met name de koppeling van internetgegevens aan locaties in het gebied bijzondere inzichten zal bieden. Zo worden youtube films, marktplaats- en facebook gegevens aan het archief toegevoegd.

Meike en Michael verzamelen “harde” gegevens als demografische statistieken en kadastrale gegevens. En dus ook de “zachte” gegevens als het veranderde assortiment van de lokale AH, familiefoto’s, youtube films, plantsoorten, archieffoto’s en boodschappenlijstjes. Ook de bewoners van de buurt worden gevraagd informatie aan te leveren.

Wij zijn geen buitenstaanders die afstandelijk naar deze wijk kijken, wij kijken van binnen naar buiten en samen met ons buren. Door middel van fotografie, video, gevonden beelden en statistieken onderzoeken wij de analoge en digitale gegevens van dit stukje Rotterdam tot op het uiterste. De architectuur, de straten, het afval, het gewicht van gebouwen, de stenen, deuren, bomen, planten en bewaking camera’s. De inwoners, hun sporen die ze op internet achterlaten, hun boodschappenlijstjes en herinneringen.”

Alle informatie wordt online gezet zodat er een ‘open source’ aan informatie ontstaat, waar iedereen die er iets mee wil onderzoeken gebruik van kan maken. Zo ga ik als sociaal geograaf hun verzameling gegevens (pogen te) analyseren. Ik ben benieuwd of deze methode werkt en in hoeverre het te stroomlijnen is met de wetenschappelijk regels voor representatief onderzoek. Daarnaast verheug ik me op rare conclusies en openbaringen doordat er enorm veel informatie beschikbaar is. Zo kan de beleving van de buurt door haar bewoners nu misschien wel heel goed beschreven worden.

In 2012 is een tentoonstelling van het gehele archief en onderzoeksuitkomsten in het Historisch Museum Rotterdam gepland.

Geschreven door: Maaike